Szkoła prowadzi nabór elektroniczny na rok szkolny 2012/2013.
Kandydaci mogą złożyć swoją deklarację wyboru szkoły pod poniższym adresem:
http://lodzkie.edu.com.pl/Kandydat

ZAWÓD: ABSOLWENT POTRAFI:
Mechanik pojazdów samochodowych
    - posługiwać się dokumentacją konstrukcyjną i technologiczną, instrukcjami użytkowania i obsługi pojazdów samochodowych,
    - dobierać materiały konstrukcyjne i eksploatacyjne zgodnie z dokumentacją,
    - użytkować urządzenia diagnostyczne oraz narzędzia i oprzyrządowanie do montażu i naprawy samochodu,
    - wykonywać operacje montażu i demontażu zespołów, układów i mechanizmów pojazdów samochodowych,
    - dokonywać pomiarów podstawowych wielkości fizycznych i geometrycznych oraz interpretować ich wyniki,
    - stosować wymienność zespołów i części samochodu z uwzględnieniem grup wymiarowych,
    - dokonywać oceny stanu technicznego pojazdów i zespołów samochodowych,
    - wyrównoważać statycznie i dynamicznie koła pojazdu samochodowego,
    - usuwać usterki w zespołach i podzespołach pojazdów samochodowych,
    - wykonywać próby kontrolne zespołów i pojazdów po naprawie,
    - oceniać jakość wykonywanych prac,
    - kierować pojazdami samochodowymi,
    - udzielać pierwszej pomocy poszkodowanym w wypadkach przy pracy,
    - przestrzegać przepisów BHP, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska podczas wykonywania zadań zawodowych.
NAUCZANE PRZEDMIOTY:
    1. Podstawy konstrukcji maszyn.
    2. Technologia mechaniczna.
    3. Pracownia elektrotechniki i elektroniki samochodowej.
    4. Konstrukcja pojazdów samochodowych.
    5. Eksploatacja pojazdów samochodowych.
    6. Przygotowanie do prowadzenia pojazdów samochodowych.
    7. Zajęcia praktyczne.
MOŻESZ PRACOWAĆ JAKO:
    - mechanik pojazdów samochodowych,
    - mechanik silników spalinowych lub kontynuować naukę w trzyletnim technikum uzupełniającym lub uzupełniającym liceum ogólnokształcącym.
Uczeń po zdaniu egzaminów otrzymuje dyplom potwierdzający uzyskanie kwalifikacji zawodowych oraz suplement w języku polskim i angielskim uznawany w krajach Unii Europejskiej.


ZAWÓD: ABSOLWENT POTRAFI:
Monter
zabudowy i robót
wykończeniowych
w budownictwie
Zadania zawodowe montera zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie obejmują:
    - wykonywanie prac malarskich i tapeciarskich różnymi technikami,
    - wkonywanie prac tynkarskich różnymi technikami
    - wykonywanie posadzek z różnych materiałów
    - osadzanie stolarki okiennej i drzwowej,
    - wykonywanie prac szklarskich,
    - wykonywanie konserwacji i remontów (w szczególności tynków i okładzin).
    - malowanie i tapetowanie ścian oraz sufitów w pomieszczeniach,
    - malowanie elewacji budynków,
    - ślusarka budowlana
    - zastosowanie odpowiednich materiałów, narzędzi, sprzętu pomocniczego i maszyn.
NAUCZANE PRZEDMIOTY:
    1. Technologia robót wykończeniowych.
    2. Dokumentacja techniczna oraz podstawy działalności gospodarczej.
    3. Dokumentacja techniczna.
    4. Zarys wiedzy o gospodarce.
    5. Zajęcia praktyczne.
MOŻESZ PRACOWAĆ JAKO:
    - malarz,
    - tapeciarz,
    - malarz konstrukcji stalowych,
    - brygadzista.
Pokrewnymi stanowiskami pracy, na których możesz pracować, są:
malarz budowlany, zbrojarz, cieśla budowlany, betoniarz, kierownik budowy, inspektor nadzoru budowlanego, geodeta, kamieniarz, posadzkarz, glazurnik.

Możesz poszukiwać pracy w firmach branży budowlanej, zakładach rzemieślniczych, a także szukać zatrudnienia w firmach wykonujących reklamy wielkopowierzchniowe.

Możesz pracować samodzielnie lub w zespole, wewnątrz budynku, a także czasami na zewnątrz, np. malując balustrady..

Po ukończeniu szkoły możesz kontynuować naukę w trzyletnim technikum uzupełniającym lub uzupełniającym liceum ogólnokształcącym.
Uczeń po zdaniu egzaminów otrzymuje dyplom potwierdzający uzyskanie kwalifikacji zawodowych oraz suplement w języku polskim i angielskim uznawany w krajach Unii Europejskiej.


ZAWÓD: ABSOLWENT POTRAFI:
Kucharz
    - dokonywać jakościowej oceny surowców, półproduktów i gotowych potraw,
    - właściwie dobierać surowce do produkcji potraw,
    - stosować zasady prawidłowego odżywiania,
    - oszczędnie gospodarować surowcami i zapobiegać ich stratom,
    - przygotowywać podstawowy asortyment potraw z surowców i półproduktów spożywczych, w oparciu o normy i receptury gastronomiczne,
    - stosować odpowiednie techniki sporządzania potraw,
    - prawidłowo zestawiać posiłki, układać proste menu,
    - sporządzać w podstawowym zakresie kalkulacje potraw,
    - przygotowywać podstawowy asortyment potraw dietetycznych i wegetariańskich,
    - posługiwać się narzędziami i maszynami wykorzystywanymi do obróbki surowców i produktów spożywczych oraz podczas przygotowywania posiłków,
    - prawidłowo konserwować maszyny i urządzenia,
    - utrzymywać czystość i porządek na stanowisku pracy
NAUCZANE PRZEDMIOTY:
    1. Podstawy żywienia człowieka.
    2. Wyposażenie techniczne.
    3. Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem.
    4. Organizacja, bezpieczeństwo i higiena pracy.
    5. Podstawy rachunkowości gastronomicznej.
    6. Zajęcia praktyczne.
MOŻESZ PRACOWAĆ W:
podmiotach gospodarczych zajmujących się prowadzeniem działalności gastronomicznej, a więc:
    - barach szybkiej obsługi,
    - punktach małej gastronomii,
    - szpitalach,
    - stołówkach,
    - restauracjach,
    - kawiarniach,
    - hotelowych zakładach gastronomicznych lub kontynuować naukę w trzyletnim technikum uzupełniającym lub uzupełniającym liceum ogólnokształcącym
Uczeń po zdaniu egzaminów otrzymuje dyplom potwierdzający uzyskanie kwalifikacji zawodowych oraz suplement w języku polskim i angielskim uznawany w krajach Unii Europejskiej.


ZAWÓD: ABSOLWENT POTRAFI:
Sprzedawca
    - przyjmować i przechowywać towary,
    - przygotowywać towary do sprzedaży,
    - eksponować towary,
    - rozróżniać cechy towarów,
    - stosować nowoczesne i specjalne formy sprzedaży,
    - prowadzić właściwą rozmowę sprzedażową,
    - prezentować towar i udzielać odpowiednich porad,
    - wystawiać dokumenty związane obrotem towarowym,
    - prowadzić ewidencję sprzedaży,
    - sprawnie dokonywać obliczeń rachunkowych oraz szacować wyniki,
    - inkasować należności i odprowadzać utargi,
    - obliczać ceny, marże, podatek od towarów i usług, zapasy towarów,
    - obliczać różnice inwentaryzacyjne,
    - obsługiwać urządzenia i sprzęt techniczny stosowany w nowoczesnych sklepach,
    - obsługiwać komputer i korzystać z programów użytkowych,
    - racjonalnie wykorzystywać powierzchnię sklepu,
    - dbać o estetykę sklepu,
    - nawiązywać kontakty z nabywcą i prowadzić bezpośrednią sprzedaż przez akwizytora,
    - racjonalnie organizować pracę własną.
NAUCZANE PRZEDMIOTY:
    1. Towaroznawstwo.
    2. Organizacja sprzedaży.
    3. Sprzedaż towarów.
    4. Podstawy działalności handlowej.
    5. Zajęcia praktyczne.
MOŻESZ PRACOWAĆ JAKO:
    - sprzedawca lub kontynuować naukę w trzyletnim technikum uzupełniającym lub uzupełniającym liceum ogólnokształcącym.
Uczeń po zdaniu egzaminów otrzymuje dyplom potwierdzający uzyskanie kwalifikacji zawodowych oraz suplement w języku polskim i angielskim uznawany w krajach Unii Europejskiej.


ZAWÓD: ABSOLWENT POTRAFI:
Mechanik - monter maszyn i urządzeń
    - dokonywać montażu maszyn i urządzeń,
    - obsługiwać maszyny i urządzenia,
    - konserwować maszyny i urządzenia,
    - instalować i uruchamiać maszyny i urządzenia,
    - posługiwać się narzędziami , przyrządami i urządzeniami do montażu i urządzeń,
NAUCZANE PRZEDMIOTY:
- rysunek techniczny, - informatyka, - budowa maszyn i urządzeń, - technologia napraw
    1. Rysunek techniczny.
    2. Informatyka.
    3. Budowa maszyn i urządzeń.
    4. Technologia napraw.
MOŻESZ PRACOWAĆ JAKO:
    W zakładach pracy przy obsłudze i naprawie maszyn i urządzeń będących na wyposażeniu danego przedsiębiorstwa oraz nadzorować ich cały proces eksploatacji.
Uczeń po zdaniu egzaminów otrzymuje dyplom potwierdzający uzyskanie kwalifikacji zawodowych oraz suplement w języku polskim i angielskim uznawany w krajach Unii Europejskiej.

Strona stworzona przez Łukasza Szczecha przy użyciu szablonu maeioska by Gabfire