Szkoła prowadzi nabór elektroniczny na rok szkolny 2012/2013.
Kandydaci mogą złożyć swoją deklarację wyboru szkoły pod poniższym adresem:
ZAWÓD |
ZDOBĘDZIESZ UMIEJĘTNOŚCI Z ZAKRESU: |
Technik pojazdów samochodowych |
- klasyfikowania pojazdów samochodowych według ich przeznaczenia i budowy,
- oceniania stanu technicznego pojazdów samochodowych z zastosowaniem metod diagnostycznych,
- wykonywania obsługi technicznej oraz naprawy samochodów,
- posługiwania się oprogramowaniem komputerowym dotyczącym eksploatacji pojazdów samochodowych,
- kierowania pojazdami samochodowymi na poziomie umożliwiającym uzyskanie prawa jazdy kategorii B,
- sporządzania dokumentacji obsługi i naprawy pojazdów samochodowych.
|
|
NAUCZANE PRZEDMIOTY:
1. Podstawy konstrukcji maszyn.
2. Przepisy ruchu drogowego.
4. Silniki pojazdów samochodowych.
5. Podwozia i nadwozia pojazdów samochodowych.
6. Elektryczne i elektroniczne wyposażenie pojazdów samochodowych.
7. Pracownia diagnostyki pojazdów samochodowych.
8. Pracownia elektrotechniki i elektroniki.
9. Organizacja i zarządzanie przedsiębiorstwem samochodowym.
|
|
Czteroletni okres nauki kończy się egzaminem maturalnym i egzaminem potwierdzającym kwalifikacje
zawodowe. Uczeń po zdaniu egzaminów otrzymuje świadectwo dojrzałości, dyplom potwierdzający uzyskanie kwalifikacji
w zawodzie technik pojazdów samochodowych oraz suplement w języku polskim i angielskim uznawany w krajach Unii
Europejskiej. Uczeń po zdaniu matury może podjąć dalszą naukę na uczelni wyższej.
|
|
TECHNIK POJAZDÓW SAMOCHODOWYCH MOŻE PRACOWAĆ W:
- stacjach obsługi pojazdów,
- zakładach produkcyjnych i naprawczych pojazdów samochodowych,
- stacjach kontroli pojazdów,
- salonach sprzedaży pojazdów samochodowych,
- przedsiębiorstwach transportu samochodowego,
- instytucjach zajmujących się ewidencją pojazdów samochodowych oraz ubezpieczeniami komunikacyjnymi,
- przedsiębiorstwach zajmujących się likwidacją pojazdów samochodowych,
- instytucjach zajmujących się obrotem pojazdami samochodowymi i ich częściami. |
ZAWÓD |
ZDOBĘDZIESZ UMIEJĘTNOŚCI Z ZAKRESU: |
Technik spedytor
NOWOŚĆ!
|
- organizowania spedycji, transportu i magazynowania ładunków,
- organizowania przewóz ładunków ponadgabarytowych i niebezpiecznych,
- organizowania i obsługi przewozów kontenerowych i scentralizowanych,
- organizowania przewozów wagonowych i całopociągowych,
- organizowania obsługi portów i statków morskich, rzecznych oraz terminali kolejowych, samochodowych i lotniczych,
- ustalania ceny za usługi spedycyjne, prowadzi rozliczenia i rachunki ze spedytorami, klientami krajowymi i
zagranicznymi (także w językach obcych),
- przygotowania dokumentów celnych i ładunków do odpraw celnych,
- przygotowania dokumentów związanych z ubezpieczeniem krajowym i zagranicznym,
- posługiwania się nowoczesnymi sposobami nadawania, przesyłania i odbioru towarów i przesyłek, wykorzystując programy
komputerowe oraz Internet,
- określania zadań transportowo-spedycyjne zgodnie z potrzebami gospodarki i prawem przewozowym,
- dobierania środków transportu do realizacji zadań spedycyjnych,
- prowadzenia negocjacji dotyczących realizacji zadań spedycyjnych.
W swojej pracy wykorzystuje komputer, telefon, fax, kserograf oraz satelitarne środki łączności do kontroli przebiegu
ładunków.
Korzysta ze specjalistycznego oprogramowania oraz posługuje się językiem obcym w zakresie niezbędnym do wykonywania swoich
zadań.
|
|
NAUCZANE PRZEDMIOTY:
1. Podstawy spedycji i transportu.
3. Podstawy prawa Transportowego.
4. Ubezpieczenia ładunków.
5. Techniki informatyczne w rachunkowości.
6. Marketing i sztuka negocjacji w spedycji.
7. Zarządzanie działalnością spedycyjną.
11. Język obcy dla spedytorów.
|
|
Informacje w przygotowaniu |
|
TECHNIK SPEDYTOR MOŻE PRACOWAĆ JAKO:
- spedytor międzynarodowy,
- sprzedawca usług spedycyjnych,
- kierownik punktu ładunkowego,
- taksator(rzeczoznawca szacujący przedmioty, oceniający ich wartość w celu ustalenia opłaty)
- specjalista ekspedytor.
|
ZAWÓD |
ZDOBĘDZIESZ UMIEJĘTNOŚCI Z ZAKRESU: |
Technik żywienia i usług gastronomicznych
|
- przygotowywania potraw, dań dostosowanych do indywidualnych okoliczności i wymagań klientów,
- różnych kultur kulinarnych,
- właściwego stosowania produktów spożywczych,
- sposobów podawania potraw, deserów, napojów i dodatków.
- samodzielnego myślenia,
- podejmowania decyzji ekonomicznych,
- wykonywania typowych prac biurowych,
- wypełniania formularzy, druków oraz sporządzania dokumentów księgowych i rozliczeniowych,
- ewidencji zdarzeń gospodarczych w urządzeniach księgowych,
- obliczania i wykorzystywania wskaźników ekonomiczno- finansowych,
- stosowania różnorodnych strategii marketingowych,
- wyszukiwania, poszanowania i przestrzegania przepisów prawnych,
- przewidywania skutków prawnych podejmowanych decyzji,
- posługiwania się normami PN, ISO-PN,
- dokonywania oceny jakościowej produktów,
- rozpoznawania i interpretowania znaków na produktach,
- prowadzenia korespondencji i negocjacji handlowych, również
z kontrahentami zagranicznymi,
- sprawnego posługiwania się komputerem i wykorzystania systemów informatycznych,
- organizowania elektronicznego obiegu informacji wewnątrz firmy.
|
|
NAUCZANE PRZEDMIOTY:
1. Podstawy żywienia człowieka.
2. Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem.
3. Wyposażenie zakładów gastronomicznych.
4. Bezpieczeństwo i higiena pracy.
5. Organizacja i ekonomika gastronomii.
7. Pracownia gastronomiczna.
9. Ekonomika i organizacja gastronomii.
10. Rachunkowość i finanse w gastronomii.
11. Marketing w gastronomii.
13. Technologia gastronomiczna.
15. Technika pracy biurowej.
16. Podstawy psychologii.
|
|
Czteroletni okres nauki kończy się egzaminem maturalnym i egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe.
Uczeń po zdaniu egzaminów otrzymuje świadectwo dojrzałości, dyplom potwierdzający uzyskanie kwalifikacji w
zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz suplement w języku polskim i angielskim uznawany w krajach
Unii Europejskiej. Uczeń po zdaniu matury może podjąć dalszą naukę na uczelni wyższej. |
|
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH MOŻE PRACOWAĆ W/NA:
- restauracjach, kawiarniach, snack-barach,
- barach i restauracjach w hotelach,
- ośrodkach wypoczynkowych,
- stołówkach szpitalnych i zakładowych,
- przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją półproduktów spożywczych.
Uczeń może także prowadzić działalnością cateringową i obsługiwać prywatne imprezy.
|
ZAWÓD |
ZDOBĘDZIESZ UMIEJĘTNOŚCI Z ZAKRESU: |
Technik budownictwa
NOWOŚĆ!
|
Informacje w przygotowaniu.
|
|
NAUCZANE PRZEDMIOTY:
2. Technologia budownictwa.
3. Podstawy projektowania.
4. Konstrukcje budowlane.
7. Organizacja robót budowlanych.
8. Eksploatacja obiektów budowlanych.
|
|
Informacje w przygotowaniu. |
|
TYPOWE STANOWISKA PRACY W ZAWODZIE TECHNIK BUDOWNICTWA TO:
POKREWNE STANOWISKA PRACY TO:
- inspektor nadzoru budowlanego,
- technik technologii betonów i innych materiałów wiążących,
- technik melioracji wodnych.
|
ZAWÓD |
ZDOBĘDZIESZ UMIEJĘTNOŚCI Z ZAKRESU: |
Technik hotelarstwa
NOWOŚĆ!
|
- oferowania i sprzedaży usług hotelarskich,
- obsługiwania klientów w obiektach hotelarskich i innych obiektach,
w których świadczone są usługi hotelarskie,
- stosowania przepisów prawa dotyczącego usług hotelarskich,
- obsługiwania gościa hotelowego na różnych stanowiskach pracy,
- obsługiwania kongresów, konferencji, zjazdów oraz imprez okolicznościowych,
- planowania wyposażenia wnętrz obiektów hotelarskich,
- współpracowania z firmami świadczącymi usługi turystyczne,
- sporządzania dokumentacji księgowej,
- organizowania usług gastronomicznych,
- posługiwania się językiem obcym w zakresie niezbędnym do wykonywania zadań zawodowych.
|
|
NAUCZANE PRZEDMIOTY:
1. Organizacja pracy w hotelarstwie.
2. Ekonomia i prawo w hotelarstwie.
4. Obsługa informatyczna w hotelarstwie.
5. Marketing usług hotelarskich.
|
|
Informacje w przygotowaniu. |
|
TECHNIK HOTELARSTWA MOŻE PRACOWAĆ W:
- zakładach hotelarskich,
- ośrodkach wypoczynkowych,
- zakładach uzdrowiskowych,
- bazach ruchomych: promowej, żeglugowej, kolejowej, lotniczej, w hotelach, seatelach, flaytelach i innych instytucjach
posiadających bazę noclegową.
Może być zatrudniony w organach administracji samorządowej zajmujących się usługami hotelarskimi, a także w branżowych
organizacjach Stowarzyszeniach.
Może prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług hotelarskich.
|
ZAWÓD |
ZDOBĘDZIESZ UMIEJĘTNOŚCI Z ZAKRESU: |
Technik mechanik |
- organizowania i nadzorowania przebiegu procesów wytwarzania maszyn i urządzeń,
- przeprowadzania kontroli jakości wykonania wyrobów i usług,
- instalowania i uruchamiania obiektów mechanicznych wprowadzanych do eksploatacji,
- eksploatowania maszyn i urządzeń; projektowania prostych obiektów mechanicznych wraz ze sporządzaniem ich dokumentacji konstrukcyjnej,
- projektowania podstawowych procesów wytwarzania wraz ze sporządzeniem ich dokumentacji technologicznej,
- sporządzania kalkulacji wytwarzania i naprawy maszyn i urządzeń,
- oceniania stanu technicznego obiektów mechanicznych, ich zespołów z wykorzystaniem metod i urządzeń diagnostycznych,
- wykonywania operacji monterskich, posługiwania się specjalnym oprzyrządowaniem, dokumentacją naprawczą.
|
|
NAUCZANE PRZEDMIOTY:
1. Podstawy konstrukcji maszyn i urządzeń.
2. Technologia mechaniczna.
3. Układy sterowania i regulacji.
5. Eksploatacja maszyn i urządzeń.
7. Bezpieczeństwo pracy, ochrona środowiska, zarządzanie jakością.
|
|
Czteroletni okres nauki kończy się egzaminem maturalnym i egzaminem potwierdzającym kwalifikacje
zawodowe. Uczeń po zdaniu egzaminów otrzymuje świadectwo dojrzałości, dyplom potwierdzający uzyskanie kwalifikacji
w zawodzie technik mechanik oraz suplement w języku polskim i angielskim uznawany w krajach Unii Europejskiej.
Uczeń po zdaniu matury może podjąć dalszą naukę na uczelni wyższej. |
| |
TECHNIK MECHANIK MOŻE PRACOWAĆ W ZAWODACH:
- monter konstrukcji aluminiowych,
- monter konstrukcji stalowych,
|