Szkoła prowadzi nabór elektroniczny na rok szkolny 2012/2013.
Kandydaci mogą złożyć swoją deklarację wyboru szkoły pod poniższym adresem:
http://lodzkie.edu.com.pl/Kandydat

ZAWÓD ZDOBĘDZIESZ UMIEJĘTNOŚCI Z ZAKRESU:
Technik pojazdów samochodowych
    - klasyfikowania pojazdów samochodowych według ich przeznaczenia i budowy,
    - oceniania stanu technicznego pojazdów samochodowych z zastosowaniem metod diagnostycznych,
    - wykonywania obsługi technicznej oraz naprawy samochodów,
    - posługiwania się oprogramowaniem komputerowym dotyczącym eksploatacji pojazdów samochodowych,
    - kierowania pojazdami samochodowymi na poziomie umożliwiającym uzyskanie prawa jazdy kategorii B,
    - sporządzania dokumentacji obsługi i naprawy pojazdów samochodowych.
NAUCZANE PRZEDMIOTY:
    1. Podstawy konstrukcji maszyn.
    2. Przepisy ruchu drogowego.
    3. Bezpieczeństwo pracy.
    4. Silniki pojazdów samochodowych.
    5. Podwozia i nadwozia pojazdów samochodowych.
    6. Elektryczne i elektroniczne wyposażenie pojazdów samochodowych.
    7. Pracownia diagnostyki pojazdów samochodowych.
    8. Pracownia elektrotechniki i elektroniki.
    9. Organizacja i zarządzanie przedsiębiorstwem samochodowym.
    10. Język obcy zawodowy.
    11. Zajęcia praktyczne.
    12. Praktyka zawodowa.
Czteroletni okres nauki kończy się egzaminem maturalnym i egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe. Uczeń po zdaniu egzaminów otrzymuje świadectwo dojrzałości, dyplom potwierdzający uzyskanie kwalifikacji w zawodzie technik pojazdów samochodowych oraz suplement w języku polskim i angielskim uznawany w krajach Unii Europejskiej. Uczeń po zdaniu matury może podjąć dalszą naukę na uczelni wyższej.
TECHNIK POJAZDÓW SAMOCHODOWYCH MOŻE PRACOWAĆ W:
    - stacjach obsługi pojazdów,
    - zakładach produkcyjnych i naprawczych pojazdów samochodowych,
    - stacjach kontroli pojazdów,
    - salonach sprzedaży pojazdów samochodowych,
    - przedsiębiorstwach transportu samochodowego,
    - instytucjach zajmujących się ewidencją pojazdów samochodowych oraz ubezpieczeniami komunikacyjnymi,
    - przedsiębiorstwach zajmujących się likwidacją pojazdów samochodowych,
    - instytucjach zajmujących się obrotem pojazdami samochodowymi i ich częściami.


ZAWÓD ZDOBĘDZIESZ UMIEJĘTNOŚCI Z ZAKRESU:
Technik
spedytor

NOWOŚĆ!
    - organizowania spedycji, transportu i magazynowania ładunków,
    - organizowania przewóz ładunków ponadgabarytowych i niebezpiecznych,
    - organizowania i obsługi przewozów kontenerowych i scentralizowanych,
    - organizowania przewozów wagonowych i całopociągowych,
    - organizowania obsługi portów i statków morskich, rzecznych oraz terminali kolejowych, samochodowych i lotniczych,
    - ustalania ceny za usługi spedycyjne, prowadzi rozliczenia i rachunki ze spedytorami, klientami krajowymi i zagranicznymi (także w językach obcych),
    - przygotowania dokumentów celnych i ładunków do odpraw celnych,
    - przygotowania dokumentów związanych z ubezpieczeniem krajowym i zagranicznym,
    - posługiwania się nowoczesnymi sposobami nadawania, przesyłania i odbioru towarów i przesyłek, wykorzystując programy komputerowe oraz Internet,
    - określania zadań transportowo-spedycyjne zgodnie z potrzebami gospodarki i prawem przewozowym,
    - dobierania środków transportu do realizacji zadań spedycyjnych,
    - prowadzenia negocjacji dotyczących realizacji zadań spedycyjnych.
W swojej pracy wykorzystuje komputer, telefon, fax, kserograf oraz satelitarne środki łączności do kontroli przebiegu ładunków.
Korzysta ze specjalistycznego oprogramowania oraz posługuje się językiem obcym w zakresie niezbędnym do wykonywania swoich zadań.
NAUCZANE PRZEDMIOTY:
    1. Podstawy spedycji i transportu.
    2. Środki transportu.
    3. Podstawy prawa Transportowego.
    4. Ubezpieczenia ładunków.
    5. Techniki informatyczne w rachunkowości.
    6. Marketing i sztuka negocjacji w spedycji.
    7. Zarządzanie działalnością spedycyjną.
    8. Logistyka.
    9. Techniki biurowe.
    10. Statystyka.
    11. Język obcy dla spedytorów.
Informacje w przygotowaniu
TECHNIK SPEDYTOR MOŻE PRACOWAĆ JAKO:
    - spedytor krajowy,
    - spedytor międzynarodowy,
    - spedytor morski,
    - spedytor lotniczy,
    - sprzedawca usług spedycyjnych,
    - referent spedycyjny,
    - kierownik punktu ładunkowego,
    - dyspozytor ładunkowy,
    - organizator przewozów,
    - taksator(rzeczoznawca szacujący przedmioty, oceniający ich wartość w celu ustalenia opłaty)
      - specjalista ekspedytor.


ZAWÓD ZDOBĘDZIESZ UMIEJĘTNOŚCI Z ZAKRESU:
Technik
żywienia i usług gastronomicznych

    - przygotowywania potraw, dań dostosowanych do indywidualnych okoliczności i wymagań klientów,
    - różnych kultur kulinarnych,
    - właściwego stosowania produktów spożywczych,
    - sposobów podawania potraw, deserów, napojów i dodatków.
    - samodzielnego myślenia,
    - podejmowania decyzji ekonomicznych,
    - wykonywania typowych prac biurowych,
    - wypełniania formularzy, druków oraz sporządzania dokumentów księgowych i rozliczeniowych,
    - ewidencji zdarzeń gospodarczych w urządzeniach księgowych,
    - obliczania i wykorzystywania wskaźników ekonomiczno- finansowych,
    - stosowania różnorodnych strategii marketingowych,
    - wyszukiwania, poszanowania i przestrzegania przepisów prawnych,
    - przewidywania skutków prawnych podejmowanych decyzji,
    - posługiwania się normami PN, ISO-PN,
    - dokonywania oceny jakościowej produktów,
    - rozpoznawania i interpretowania znaków na produktach,
    - prowadzenia korespondencji i negocjacji handlowych, również z kontrahentami zagranicznymi,
    - sprawnego posługiwania się komputerem i wykorzystania systemów informatycznych,
    - organizowania elektronicznego obiegu informacji wewnątrz firmy.
NAUCZANE PRZEDMIOTY:
    1. Podstawy żywienia człowieka.
    2. Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem.
    3. Wyposażenie zakładów gastronomicznych.
    4. Bezpieczeństwo i higiena pracy.
    5. Organizacja i ekonomika gastronomii.
    6. Język obcy zawodowy.
    7. Pracownia gastronomiczna.
    8. Język obcy zawodowy.
    9. Ekonomika i organizacja gastronomii.
    10. Rachunkowość i finanse w gastronomii.
    11. Marketing w gastronomii.
    12. Zasady żywienia.
    13. Technologia gastronomiczna.
    14. Obsługa konsumenta.
    15. Technika pracy biurowej.
    16. Podstawy psychologii.
    17. Praktyka zawodowa.
Czteroletni okres nauki kończy się egzaminem maturalnym i egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe. Uczeń po zdaniu egzaminów otrzymuje świadectwo dojrzałości, dyplom potwierdzający uzyskanie kwalifikacji w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz suplement w języku polskim i angielskim uznawany w krajach Unii Europejskiej. Uczeń po zdaniu matury może podjąć dalszą naukę na uczelni wyższej.
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH MOŻE PRACOWAĆ W/NA:
    - restauracjach, kawiarniach, snack-barach,
    - barach i restauracjach w hotelach,
    - domach wczasowych,
    - pensjonatach,
    - statkach pasażerskich,
    - promach.
    - hotelach,
    - stołówkach,
    - ośrodkach wypoczynkowych,
    - kawiarniach,
    - pensjonatach,
    - domach wczasowych,
    - sanatoriach,
    - szkołach,
    - stołówkach szpitalnych i zakładowych,
    - internatach,
    - przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją półproduktów spożywczych.
Uczeń może także prowadzić działalnością cateringową i obsługiwać prywatne imprezy.


ZAWÓD ZDOBĘDZIESZ UMIEJĘTNOŚCI Z ZAKRESU:
Technik
budownictwa

NOWOŚĆ!
Informacje w przygotowaniu.
NAUCZANE PRZEDMIOTY:
    1. Podstawy budownictwa.
    2. Technologia budownictwa.
    3. Podstawy projektowania.
    4. Konstrukcje budowlane.
    5. Instalacje budowlane.
    6. Kosztorysowanie.
    7. Organizacja robót budowlanych.
    8. Eksploatacja obiektów budowlanych.
    9. Język obcy zawodowy.
    10. Zajęcia praktyczne.
    11. Specjalizacja.
Informacje w przygotowaniu.
TYPOWE STANOWISKA PRACY W ZAWODZIE TECHNIK BUDOWNICTWA TO:
    - brygadzista,
    - majster,
    - kierownik budowy.
POKREWNE STANOWISKA PRACY TO:
    - technik geodeta,
    - technik architekt,
    - inspektor nadzoru budowlanego,
    - technik technologii betonów i innych materiałów wiążących,
    - technik melioracji wodnych.


ZAWÓD ZDOBĘDZIESZ UMIEJĘTNOŚCI Z ZAKRESU:
Technik
hotelarstwa

NOWOŚĆ!
    - oferowania i sprzedaży usług hotelarskich,
    - obsługiwania klientów w obiektach hotelarskich i innych obiektach, w których świadczone są usługi hotelarskie,
    - stosowania przepisów prawa dotyczącego usług hotelarskich,
    - obsługiwania gościa hotelowego na różnych stanowiskach pracy,
    - obsługiwania kongresów, konferencji, zjazdów oraz imprez okolicznościowych,
    - planowania wyposażenia wnętrz obiektów hotelarskich,
    - współpracowania z firmami świadczącymi usługi turystyczne,
    - sporządzania dokumentacji księgowej,
    - organizowania usług gastronomicznych,
    - posługiwania się językiem obcym w zakresie niezbędnym do wykonywania zadań zawodowych.
NAUCZANE PRZEDMIOTY:
    1. Organizacja pracy w hotelarstwie.
    2. Ekonomia i prawo w hotelarstwie.
    3. Obsługa konsumenta.
    4. Obsługa informatyczna w hotelarstwie.
    5. Marketing usług hotelarskich.
    6. Język obcy zawodowy.
    7. Zajęcia praktyczne.
Informacje w przygotowaniu.
TECHNIK HOTELARSTWA MOŻE PRACOWAĆ W:
    - zakładach hotelarskich,
    - ośrodkach wypoczynkowych,
    - zakładach uzdrowiskowych,
    - pensjonatach,
    - zajazdach,
    - gościńcach.
    - schroniskach,
    - Kwaterach prywatnych,
    - bazach ruchomych: promowej, żeglugowej, kolejowej, lotniczej, w hotelach, seatelach, flaytelach i innych instytucjach posiadających bazę noclegową.
    Może być zatrudniony w organach administracji samorządowej zajmujących się usługami hotelarskimi, a także w branżowych organizacjach Stowarzyszeniach.
    Może prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług hotelarskich.


ZAWÓD ZDOBĘDZIESZ UMIEJĘTNOŚCI Z ZAKRESU:
Technik mechanik
    - organizowania i nadzorowania przebiegu procesów wytwarzania maszyn i urządzeń,
    - przeprowadzania kontroli jakości wykonania wyrobów i usług,
    - instalowania i uruchamiania obiektów mechanicznych wprowadzanych do eksploatacji,
    - eksploatowania maszyn i urządzeń;
    projektowania prostych obiektów mechanicznych wraz ze sporządzaniem ich dokumentacji konstrukcyjnej,
    - projektowania podstawowych procesów wytwarzania wraz ze sporządzeniem ich dokumentacji technologicznej,
    - sporządzania kalkulacji wytwarzania i naprawy maszyn i urządzeń,
    - oceniania stanu technicznego obiektów mechanicznych, ich zespołów z wykorzystaniem metod i urządzeń diagnostycznych,
    - wykonywania operacji monterskich, posługiwania się specjalnym oprzyrządowaniem, dokumentacją naprawczą.
NAUCZANE PRZEDMIOTY:
    1. Podstawy konstrukcji maszyn i urządzeń.
    2. Technologia mechaniczna.
    3. Układy sterowania i regulacji.
    4. Maszynoznawstwo.
    5. Eksploatacja maszyn i urządzeń.
    6. Pracownia techniczna.
    7. Bezpieczeństwo pracy, ochrona środowiska, zarządzanie jakością.
    8. Zajęcia praktyczne.
    9. Praktyka zawodowa.
Czteroletni okres nauki kończy się egzaminem maturalnym i egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe. Uczeń po zdaniu egzaminów otrzymuje świadectwo dojrzałości, dyplom potwierdzający uzyskanie kwalifikacji w zawodzie technik mechanik oraz suplement w języku polskim i angielskim uznawany w krajach Unii Europejskiej. Uczeń po zdaniu matury może podjąć dalszą naukę na uczelni wyższej.
TECHNIK MECHANIK MOŻE PRACOWAĆ W ZAWODACH:
    - technik mechanik,
    - monter konstrukcji aluminiowych,
    - monter konstrukcji stalowych,
    - ślusarz narzędziowy.

Strona stworzona przez Łukasza Szczecha przy użyciu szablonu maeioska by Gabfire